Välinpitämättömyyden hautausmaalla

En liene ainoa, joka on väsynyt milloin minkäkin asian kuoleeksi julistamiseen. Tuolta eri menetelmien ja asioiden hautausmaalta löytyy esimerkiksi kivijalkamyymälöitä, kirjoja, myyntimiehiä ja -naisia, banneri- ja TV-mainontaa, yritysten internet-sivuja ja niin edespäin.

On niin paljon helpompaa ja myös yksioikoisempaa todeta, ettei tämä tai tuo enää toimi muuttuneessa maailmassa. Väitän, että tosiasiassa syy toimimattomuuteen löytyy paljon useammin siitä, ettei vain välitetä siitä, mitä ollaan tekemässä ja välinpitämättömyys näkyy ja välittyy vastaanottajalle.

Tällöin kuolleita eivät ole ympäristöt, joissa pyrimme vaikuttamaan vaan innostus, luovuus ja ideat meissä sisällämme.

Start-up - ja kasvuyritysten toimintaa ihaillaan ja toimintaa pyritään mallintamaan. Start-up -henkeä pyritään tuomaan ja luomaan parhaimmat käytännöt leanisti ja ketterästi isompiin yrityksiin. Seminaareissa kasvuyrittäjät kertovat innostuneina omista kokemuksistaan ja saavat sytytettyä aitoudellaan ja pyytettömyydellään yleisönsä.

Start-up- ja kasvuyrittäjän arki on raakaa työtä, mutta sitäkin palkitsevampaa, kun saa ja pystyy näkemään oman työnsä hedelmien kantavan ja tuottavan. Eikä kasvuyrittäjällä ole varaa olla hetkeäkään välittämättä siitä mitä hän tekee. Kasvuyrittäjä laittaa itsensä, taloutensa ja jokaisen solunsa peliin luottaen omiin taitohinsa ja uskoen liiketoiminta-ajatuksensa lentävän. Jos kasvuyrittäjän into ja luovuus sammuu, yritys kuolee ja kasvuyrittäjä jää ilman tukiverkkoa.

En usko, että ketään meistä voi käskeä ja pakottaa tuottavammaksi. Tuottavuus lähtee sisäisestä motivaatiosta ja tunteesta olla tärkeä ja arvostettu yhteisössä, jossa työskennellään kohti yhteistä tavoitetta. Kannustavassa ja hyväksyvässä ilmapiirissa syntyvät myös parhaimmat ideat ja innovaatiot - jokaisella on lupa olla luova. Kasvuyrityksissä nämä asiat ovat lähtökohtaisesti muurattu perustuksiin.

Kiristyvässä kilpailussa yksikään yritys ei voi sortua välinpitämättömyyteen ja siitä seuraaviin keskinkertaisiin ja huomaamattomiin suorituksiin.



Kommentit

Suositut tekstit