Sydämen viisaudesta ja karismaattisuudesta


Olen viime päivinä pyöritellyt ajatuksissani sydämen viisautta ja karismaa. Joistakin henkilöistä on jo ensitapaamisesta mahdollista aistia ja tuntea valtava määrä hyvyyttä, luottamusta ja jollakin selittämättömällä tavalla vanhoillista viisautta. Viisautta, joka tuntuu kumpuavan suoraan syvältä sydämestä ja saa tuntemaan, että tämän henkilön kanssa olet turvassa.

Maailmalle auki ja pyyteettömästi oma itsensä oleva henkilö on kiehtovan kiinnostava ja häntä jää myös usein kuulemaan ja seuraamaan. Aitous välittyy ja kohtaamisen jälkeen tuntee saaneensa henkilöltä palasen karismaattisuudesta itselleen.

Meille kaikille on annettu syntymälahjana kyky aistia ja tarkastella maailmaa ja kohtaamiamme ihmisiä. Toisilla meistä anturit ovat hyvinkin herkkinä erottelemaan pienimmätkin vivahteet, kun taas toisilla nämä aistimukset jäävät taka-alalle muiden asioiden viedessä huomiota. Eri henkilöiden herkkyyden voimakkuuseroja selittävät perimän lisäksi persoonallisuuspiirteet sekä elämänpolulle sattuneet tapahtumat.

Intuitiosta ja herkkyydestä on ryhdytty puhumaan ja kirjoittamaan yhä enemmän, sillä työelämää repivä muutos vaatii organisaatiolta ja sen jäseniltään yhä enemmän empatiaa. Empatia on kyky asettua toisen osapuolen asemaan sekä intuitiivisesti tuntea, miltä toisesta oikeasti tuntuu. Johtajuus on yhä enevissä määrin myös vastuunottoa henkilöstön henkisestä hyvinvoinnista ja ilman empatiataitoja johtajalla ei ole työkaluja havainnoida tunneilmapiiriä, olla läsnä, tukea ja kannustaa.

Herkkyys ja tunteiden avoin näyttäminen työympäristössä vaativat rohkeutta, sillä tällöin tulee paljastaneeksi ne pisteet, joista eniten voi tulla loukatuksi. Tavallaan paljastaa kaulansa raadeltavaksi. Ainoastaan täysin luottamuksellinen työympäristö mahdollistaa tunteiden vapaan näyttämisen sekä myös tunteiden kautta johtamisen.

Työhyvinvoinnin kannalta avoin ja luottamuksellinen ympäristö on perusedellytys. Sanoin ja teoin osoitettu kunnioitus viestii siitä, että olet tärkeä ja arvostettu yhteisön jäsen. Tällöin sinulla on myös lupa sekä velvollisuus olla yhteisössä ihanana ja omana tuntevana itsenäsi.

Kommentit

Suositut tekstit