Pois arjen automaatio-ohjaukselta

Elämä luiskahtaa niin kovin helposti tutuille ja turvallisille urilleen. Kaikki aamut ja illat alkavat muistuttaa yhä enemmän toisiaan ja työpäivät soljahtavat kuin filminauhassa ohi. Havahtumista hetkeen tapahtuu yleensä vasta perjantai-iltana, kun kääntää avaintaan kotiovessa ja toteaa vauhdikkaan viikon olevan takana.


Taaksepäin katsottuna on vaikea sanoa kuinka pitkä aika on mistäkin tapahtumasta - viikot, kuukaudet ja pian myös vuodet muuttuvat yhdeksi muistomassaksi. Välillä tuntuu, että oman elämän puikoissa en ole enää minä itse, vaan elän automaatiolla ohjattua elämää.


Kiireistä keski-ikää kutsutaan usein ruuhkavuoksiksi. Tällöin monella on oman perheen lisäksi paljon rautoja tulessa työn saralla ja omat vanhemmat alkavat ikäääntyä sekä tarvita apua. Huono omatunto saattaa vaivata, ettei aika riitä millään kaikelle sille, mille sen toivoisi riittävän. Univelkaa kerääntyy, sillä illalla on vaikea lähteä ajoissa nukkumaan. Tuntuu hyvältä käpertyä viltin kanssa sohvan nurkkaan ja katsoa jotain, mikä vie ajatukset ihan muualle omasta arjesta.


Mitä pidempään ajamme omaa elämäämme autopilotoinnilla, sen vähemmän pystymme näkemään arjen pieniä ja hienoja hetkiä. Oma elämänmme on kuitenkin tässä ja nyt. Huomisesta emme tiedä, mutta tämän päivän hetkiin voimme vaikuttaa. Voimme valita sanamme, suhtautumisemme, katseemme ja asenteemme. Voimme ääriherkkinä provosoitua kaikesta mitä näemme tai kuulemme tai sitten voimme asettua vastapuolen asemaan ja ymmärtää miksi hän käyttäytyy niinkuin käyttäytyy. Siirtää mielessä sen hetkiset vahvat tunteet pois eikä olla enää niiden armoilla ja vietävinä.


Omaa mieltään on mahdollista treenata ja kehittää, kuten mitä tahansa kehon lihasta. Mielen treenaaminen tapahtuu säännöllisen meditaation avulla ja tulokset ovat koettavissa ja nähtävissä arjessa jo muutaman viikon jälkeen. Mindfulness meditaatiossa opitaan työskentelemään yhdessä oman mielen kanssa ja pystytään hallitsemaan tarkemmin niitä hetkiä, kun pinna meinaa piuhahtaa tai pimeät ajatukset ovat valtaamassa mielen. Meditaation myötä myös nuo arvokkaat pienet ja hienot hetket palaavat arkeen.


Ja mikä hienointa, autopilotoinnilla elämän ajaminen vähenee, sillä kiirekin muuttuu vain yhdeksi tunteeksi muiden joukossa, joka on mahdollista siirtää mielestä pois.


Metsässä hiljaisuus, ajatukset ja askeleet.





Kommentit

Suositut tekstit