Elämän perusasioiden äärellä

Mitä enemmän maailma ympärillämme muuttuu, murtuu ja muokkaantuu, sitä enemmän pohdimme pintaa syvemmällä olevia elämänarvojamme ja asenteitamme. Keskellä valtavaa infotulvaa emme enää suostu uskomaan kaikkea eteemme heitettyä tietoa, vaan kyseenalaistamme ja mietimme onko tämä tieto minua varten ja aionko oikeasti käyttää aikaani tämän tiedon sisäistämiseen. Haemme syvempiä merkityksiä elämäämme.


Kohtaamme yhden päivän aikana monien eri kanavien kautta paljon enemmän tietoa kuin pystymme käsittelemään. Teemme tietoisia ja tiedostamattomia karsintoja, jotta suoriudumme jokapäiväisistä askareista. Välillä silti tuntuu, että kovalevy on tukossa ja lähimuisti temppuaa.Onneksi voimme valjastaa älylaitteet varmistamaan ja muistuttamaan, että emme unohda tärkeimpiä hetkiämme elämässämme. On tärkeää ymmärtää, että kaikissa asioissa ei voi olla syväsukelluksen ykkösasiantuntija.


Digitalisaatio tulee helpottamaan monia työvaiheita ja korvaamaan myös osan nykyisistä työtehtävistämme ja työtavoistamme, mutta ihmisen perustarpeet säilyvät ja pysyvät lähes muuttumattomina. Meille on tärkeää nyt, ja myös tulevaisuudessa tuntea kuuluvamme ryhmään, heimoon, yhteisöön, on se sitten töissä tai kotona. Meille on myös tärkeää saada tuntea olevamme hyväksytty juuri sellaisena kuin olemme, omana itsenämme. Vain niin pystymme vapauttamaan luovuutemme ja antamaan oikeasti itsestämme ympärillemme.


Tiedon välittäminen ja jakaminen korostuvat. Samoin tarve pallotella ja jakaa tiedon pohjalta syntyneitä ajatuksia. Ajattelulle on varattava aikaa, ja paljon.


Kun tieto on reaaliaikaisesti kaikilla ja kaikkien käsissä, ei johtajuus voi perustua enää asioista tiedottamiseen. Johtajuuden on oltava yhä monikanavaisempaa ja dialogimaisempaa. Enemmän tukea, kannustamista, sparrausta ja valmennusta. Heittäytymistä ja itsensä likoon laittamista.Omien heikkouksien tunnustamista. Ja ennenkaikkea ehdotonta molemminpuolista luottamusta.


Rakennamme elämäämme luottamuksen kautta ihan elämän ensimmäisistä hetkistä lähtien. Luottamus on arvokkainta mitä voimme toiselle tarjota ja samalla myös sitä herkintä. Luottamus mitataan heti ensikohtaamisen ensimmäisillä sekunneilla. Se on usein joko - tai ja harvoin tunne muuttuu ensikohtaamisen jälkeen.


Luottamuksen pettämisen tai sen menettämisen muistaa aina, ilman älylaitteitakin. Ilman luottamusta ei ole mitään.






Kommentit

Suositut tekstit