Tunteet ratkaisevat liiketoimintasi menestyksen

Musta tuntuu ihan jokainen hetki ja ihan jokainen päivä. Sinä tunnet sen, kun me kohtaamme - ne ensimmäiset hetket, kun me katsomme toisiamme silmiin ja lausumme ensimmäiset sanamme.


Silloin kumpikin päättää muutamassa sekunnissa, ja usein tiedostamattaan, luotammeko toisiimme ja uskallammeko olla omia itsenämme tilanteessa vai olemmeko hetkissä varuillamme ja pidätellen. Puhutaan kemioista. Joidenkin kanssa vain tuntuu heti, kun oltaisiin tunnettu aina ja toisten kanssa saattaa mennä pitkäänkin ennenkuin yhteinen sävel ja nuotit löytyvät.

Yritykset eivät koskaan ole tehneet kauppaa keskenään, ihmiset ovat. Ja tarkennettuna ihmisten väliset kemiat ovat määritelleet kautta aikojen palataanko asiaan ensimmäisen kohtaamisen jälkeen ja edetäänkö tarjousvaiheeseen - ostamisesta nyt puhumattakaan.

Emme osta tuotteita tai palveluita vaan luottamussuhteita.


Väitän, että ihmisten välisiä suhteita ja tunteiden voimaa ei oteta edelleenkään liiketoiminnassa riittävän vakavasti. Kärjistetysti sanottuna; mitä ei osata mitata, sitä ei osata johtaa. Tunteilla on valtava valta jokaisessa arkisessa päätöksessämme, kaikissa kohtaamisissamme sekä myös valinnoissamme. Tunteet määrittelevät myös motivaatiomme ja kykymme laittaa itsemme likoon.

Vaikka toiset meistä ovat herkempiä kuuntelemaan näitä sisäisiä viestejään kuin toiset, niin kukaan ei pysty sulkemaan niiden vaikutuksia kuin ehkä pienin osin. Elämme valtavassa ärsyke- ja infotulvassa. Kohtaamme päivittäin tuhansia viestejä, kuvia, sanoja, eleitä, puhuttuja ja puhumattomia merkityksiä. Kuljemme arkeamme eteenpäin näiden huomionkipeiden viestien keskellä, mutta pysähdymme vain murto-osan kohdalla.

Mikä saa meidät pysähtymään?


Yhtä helposti kuin luemme vastassamme olevaa ihmistä, niin pystymme lukemaan myös kohtaamiamme ärsykkeitä ja näkemään niiden taakse. Näemme kuvista ja videoista, ovatko ne aitoja ja millainen tunnelataus on ollut kuvaustilanteissa. Pystymme erottamaan elokuvista näyttelijöiden oikean henkilökemian, oli kyseessä kuinka hyvät näyttelijät tahansa.

Samoin lukiessamme kirjoja, kirjoituksia tai blogitekstejä, pystymme aistimaan ja näkemään rivien välistä kirjoittajan tunne- ja sielunmaiseman. Ja tällä kaikella on valtava vaikutus siihen ostammeko luottamuksen vaiko emme.

Ja koska aitous, innostus ja intohimo ratkaisevat saammeko lunastettua luottamuksen, ei yhdelläkään yrityksellä ole varaa keskinkertaisiin ja tunteettomiin viesteihin tai kohtaamisiin.
Kommentit

Suositut tekstit