Digitalisaatio on astunut eteisestä olohuoneeseen

Moni meistä asiantuntijoista ja johtajista on joutunut katsomaan peiliin viimeisen parin vuoden aikana. Peiliin katsomisen paikkoja on tullut esimerkiksi kansainvälisissä seminaareissa vierailleiden puhujien esitysten jälkimainingeissa, markkinoille ilmestyneiden täysin uusien haastajien toimesta tai työpaikan tai työtehtävien vaihdon seuraksena.


Peiliin katsominen ei ole aina kovin helppoa. Omien syvällä sisimmässä asuvien asenteiden ja totuttujen tapojen tunnistaminen sekä niiden myöntäminen itselleen ja toisille saattaa tehdä todella kipeää. Tosiasioiden silmiin katsominen ja tunnustaminen, että on olemassa yhä kasvavassa määrin uusia teknisiä ratkaisuja, alustoja ja palveluita, joiden merkityksestä omalle toimialalle ei ole harmainta hajua.


Digitalisaatio on astunut eteisestä olohuoneeseen ja asettunut taloksi.


Se, mikä toimii tänään ei välttämättä päde enää lainkaan huomenna, ylihuomisesta puhumattakaan. Ratkaisevaksi on tullut muuntautumis- ja muutoskyky sekä ketteryys. Aukealla savannilla paikallaan oleminen saattaa tappaa, mutta niin tappavat myös juoksuaskeleet oletetulle keitaalle, joka osoittautuukin kangastukseksi. Olennaista on kyky sietää omaa päivittäistä ja jatkuvaa epävarmuuttaan, mutta samalla asennoitua työhönsä innostuneen tutkimusmatkailijan uteliaisuudella.


Digitalisaation afrikan tähden pelilaudalta puuttuvat merkittyjen reittien lisäksi puolet pelinappuloista ja käännettävistä jalokivistä. Pelisäännöt kirjoitetaan päivittäin eikä niihin ole olemassa yleispätevää ja jokaiselle toimialalle soveltuvaa koodistoa.


Uhkakuvista huolimatta mahdollisuuksia menestyä ja hyötyä muutoksesta ja murroksesta on enemmän kuin koskaan. Verkko on globaali ja oman yrityksen tuotteiden ja palveluiden vetovoimaa voi testata yhtä helposti kohdennetusti Oulun seudulla kuin Italiassakin. Keskeistä on asenne ja yhteinen päätös olla oman tai uuden toimialan ylivertaisesti paras sekä ymmärtää kenelle palvelua tai tuotetta ollaan kehittämässä tai myymässä.


Yhdenkään yrityksen tai yrityspäättäjän ei tulisi jäädä yksin seisomaan peilinsä ääreen pohtimaan 3D-kompanssinsa suuntimaa. Suomessa on koko ajan vahvistumassa niin pienten kuin suurtenkin yritysten auttamisen ja jakamisen kulttuuri sekä monipuolisia verkostoja, joihin on helppo lähteä mukaan oppimaan, vaikuttumaan sekä vaikuttamaan. Suosittelen lämpimästi etsimään oman yhteisön, jossa käydään avointa keskustelua, mutta myös kyseenalaistetaan rakentavasti erilaisia näkemyksiä.



Kommentit

Suositut tekstit