Tulevaisuuden visionäärinä

Tulevaisuus ja tulevaisuuden visiot kiehtovat ja kiinnostavat. Miltä maailma näyttää viidenkymmenen vuoden päästä? Millainen on ilmasto, maantieteelliset rajat ja asutetaanko silloin jo avaruutta?


Toimivatko kansakunnat tuolloin enemmän yhdessä vai eristyksissä kokonaan toisistaan? Onko teknologia kaikkialla ja kaikessa mukana? Tekevätkö ihmiset enää työtä, ja jos tekevät, niin millaiset ovat tulevaisuuden työnkuvat?


Uskon itse, että edessämme on reipas vuoristorata hyvin monen muutoksen edessä. Tulevaisuudessa isossa mittakaavassa maapallon väestö taistelee yhä vahvemmin ilmastonmuutoksen armoilla. Yhteisöllisyys ja jakamistalous vahvistuvat ja teknologia ja tekoäly ovat läsnä kaikissa arjen tehtävissämme.

Maailmalta löytyy nälkäisiä kilpailijoita ja haastajia kaikille suomalaisille yrityksille ja toimialoille. Myös työelämämme tulee mullistumaan täysin robottien korvatessa valtaosan suoritusta vaativista tehtävistä.


Jos vain pysyn terveenä, niin saan toivottavasti olla todistamassa maailmaa 50 vuoden jälkeen.


Meille on annettu kyky sopeutua muuttuviin tilanteisiin jopa niin hyvin, että on vaikea katsoa ja muistella maailmaa vuosia taaksepäin. Jotta voi hahmottaa ja mallintaa tulevaisuutta, on hyvä ymmärtää menneisyyttä.


Moni meistä on elänyt aikaa, jolloin lankapuhelimella soitettiin lähi- ja kaukopuheluita, mustavalkoisessa televisiossa oli vain kaksi kanavaa, astiat pestiin käsin Fairylla, pikaruokaa ei ollut keksitty eikä ulkomailta juuri tihkunut tietoa muualta kuin iltauutisten tai printtilehtien kautta.


Kukaan ei voi kiistää, etteikö teknologisesti olisi tultu valtavia harppauksia eteenpäin viimeisten vuosikymmenten aikana. Päivittäin käytössämme oleva tiedon määrä on 2010 -luvulla tuhatkertainen 70 -lukuun verrattuna ja sosiaalisen median mahdollistama reaaliaikainen yhteys toisiimme tuo tapahtumat maailmalta eteemme sekunneissa.


Tiedon saaminen ei ole enää harvojen ja valittujen etuoikeus. Sen sijaan vertaisverkostot ja tiedon siirtyminen kaikkien ulottuville on valtava mahdollisuus liiketoiminnallisesti.


Digitalisaatio-käsitteen nostamisesta otsikoihin ja keskusteluihin voidaan väitellä turuilla ja toreilla, mutta maailmalla ei välitetä siitä, digitalisoituuko Suomi vai ei.


Maailma on 24/7 auki jokaiselle yritykselle ja yrittäjälle. Tuntuu oudolta, että Suomessa niin harvat yritykset tähtäävät maailmalle, kun digitaalisessa maailmassa yrityksesi on lähtökohtaisesti kansainvälinen, eikä digissä ole minkäänlaisia maarajoja, jos et niitä itse luo. Tuotteesta tai palvelusta kiinnostuneet voivat yhtälailla löytyä Rovaniemeltä tai Rio de Janeirosta.

Suomi on eksoottisessa maineessa maailmalla ja Suomen luonnon puhtautta, rauhallisuutta ja aitoutta arvostetaan suuresti. Avaamalla verkko- ja mobiilipalvelun päätät itse yrityksesi löydettävyyden sekä myös sen, rajaatko asiakkaat Suomen ulkopuolelta pois palvelemalla vain suomeksi.

                         Jokainen meistä on oman tulevaisuutensa visionääri ja futuristi.





Kommentit

Suositut tekstit