Johtaja, olethan mentori?
Yritysmaailmassa on herätty todellisuuteen yrityskulttuurin strategisesta merkityksestä. Mitään muutosta ei tapahdu, jos yrityksen työntekijät eivät henkilökohtaisesti sitoudu uuteen tai välitä muutoksesta. Eikä strategialla ja toimintasuunnitelmilla ei ole mitään virkaa, jos ihmisiä ei osata kohdata oikealla tavalla.
Samalla lailla kuin internet on ihmisten internet, on työyhteisö ennen kaikkea ihmisten yhteisö.
Meneillään oleva digitalisaation mahdollistama jatkuva muutos ja murros haastaa vahvimmin työelämän pitkäaikaiset ja syvälle kirjoitetut yrityskulttuurin lainalaisuudet ja tavat toimia. Autoritäärisen käskyttämisjohtamisen aika on auttamattomasti ohi. Käskyttäminen ja pelolla johtaminen ajavat työntekijät apatiaan ja kyky vastaanottaa informaatiota sekä innostua uudesta hiipuvat pois.
Johtajan tehtävä on luoda ja mahdollistaa mahdollisimman kannustava ja jokaisen yksilöllistä kasvua tukeva alusta. Vain näin voidaan varmistaa, että parhaimmat osaajat pysyvät yrityksessä ja antavat panoksensa yritykselle.
Jokaisella toimialalla muutosvauhti ja muutosten vaikutukset ovat todella nopeita. Tällöin organisaatiossa yksi tai useampikaan nimetty henkilö ei pysty kuratoimaan ja jakamaan uusia oppeja ja näkemyksiä koko organisaatioille. Oppiminen ja uuden omaksuminen ovat siitäkin haastavia asioita, että ne vievät aikaa ja energiaa, eikä kukaan voi oppia toisen puolesta.
Tärkeintä olisi organisaatioissa luoda mahdollisimman luottamuksellinen ja keskusteleva yrityskulttuuri sekä pystyä raivaamaan työarjen kiireiden keskeltä aikaa ajattelulle. Johtajalta vaaditaan tällöin rutkasti empatiaa, kykyä laittaa itsensä ja kokemuksensa peliin sekä aikaa toimia ihan jokaiselle alaiselleen mentorina.
Vellova keskustelu mediassa digitalisaatiosta vain ohi menevänä ilmiönä ei auta vakuuttamaan ja motivoimaan työntekijöitä uteliaisuuteen ja uuden oppimiseen. Tosiasia on, että digitalisaatio murskaa ja murtaa toimialoja yksi toisensa jälkeen. Jokainen meistä tulee kokemaan digitalisaation vaikutukset seuraavien vuosien aikana omassa työssään. Ratkaisevinta on oma asenteemme ja valmistautumisemme uuteen yhteisölliseen ja entistä digitaalisempaan maailmaan.
Kommentit
Lähetä kommentti