Valintoja ja risteyksiä


Valinnat määrittävät reittiämme ja vastaantulevia risteyksiä elämässämme. Valinnoillamme on kauaskantoiset seuraukset ja usein valintojamme johdattaa myös puhdas sattuma. Jokainen päivä on täynnä satoja pieniä mikrovalintoja, joiden yhteisvaikutuksesta päivät joko kulkevat samaa rataa tai muuttavat tulevaisuuden kulkua.

Monet arkisista valinnoistamme tapahtuvat sen enempää asioita miettimättä ja arki rutinoituu totutuiksi tavoiksi toimia. Pääsääntöisesti myös yrityksissä työpäivät hakevat muotonsa ja toiminnan ympärille määritellään prosessit, tavoitteet ja strategiat sekä jalkautetaan vastuut.

Päivien, kuukausien ja vuosien vieriessä prosessit hioutuvat ja opitaan käytännön työn kautta mitkä ovat järkevimmät ja kustannustehokkaimmat tavat viedä liiketoimintaa eteenpäin. Ja kaikki sujuukin hienosti, kunnes kuvaan astuu muutos.

Muutos, jonka tiedetään disruptoineen jo pari toimialaa kokonaan.

Muutos, joka ei tullut ollenkaan sieltä suunnalta, minne katseet oli kilpailijoita seurattaessa käännetty.

Muutos, jota ei enää välttämättä nykyistä toimintaa kehittämällä voitetakaan.

Ja mikä huolestuttavinta, muutos, joka pitää sisällään monikerroksisen ja useasta eri suunnasta tulevan murroksen – kuin tornado, jonka nopeus vain kiihtyy sen hajottaessa ja repiessä irti puita juurineen.

Myrskysuojaa tälle muutostornadolle ei ole rakennettu, sillä sen voi voittaa vain rohkeudella tehdä erilaisia valintoja, ottamalla asiakaskokemuksen tosissaan sekä kyseenalaistamalla ihan kaikki tähänastiset prosessit ja tavat toimia.

Kyky muuttua ja rikkoa rutinoituneita valintoja vaatii hurjasti uskoa omaan tekemiseen sekä halua oppia ja testata. Se vaatii myös sinnikkyyttä sietää epävarmuutta, rutkasti poisoppimista sekä tahdonlujuutta olla putoamatta takaisin vanhoille urille.

Digitalisoituvassa maailmassa yksikään toimiala ei tule olemaan turvassa muutokselta, mutta yksinkään ei tarvitse jäädä. Uhka ja mahdollisuus ovat kaikille samat ja omaa osaamista kannattaa kasvattaa verkostojen ja yhteistyökumppaneiden kautta.

On myös hyvä muistaa, että jokainen päivä on uusi päivä aloittaa tähänastisten valintojen muuttaminen ja kaikilla yrityksillä on yhtäläiset mahdollisuudet lyödä itsensä läpi missä tahansa päin maailmaa. Aloita siis heti ja valloita asakkkaiden sydämet oikeasti arkea helpottavilla, intuitiivisesti toimivilla ja tunteita herättävillä tuotteilla ja palveluilla.


Kommentit

Suositut tekstit