Lisähappea myrskyyn eteisessä

Monta tarinaa, monta heijastusta peilistä - tukahdutettuja tunteita ja omanlaisia kokemuksia. Kaikilla repussa selviytymistarvikkeet, mutta harva avannut repun nyörit, joutunut selviytymään ja kaivamaan välineet tuleen ja hyppyyn. Tuttua ja turvallista, samoja reittejä - myrsky riehuu talon ulkopuolella, sammuttaa valoja, ei tule sisään - vielä.

Mikään ei muutu, jollei kukaan suutu, sanovat. Väitän, ettei muutu sittenkään, vaikka suuttuisi. Sillä negatiivinen tunne jyllää hetken ja sitten defenssit puuttuvat peliin ja asia painuu unholaan. Vaikka muutos vahvaa tunnetta kaipaakin, ei se yksinään riitä.

Kaikista vaikein pala on tunnustaa itselleen, että oma tähänastinen ymmärrys ei enää kanna ja tarvitsen lisää oppia ja apua. Eikä opiksi lasketa iltapäivää seminaarissa tai webinaaria verkossa.
Oppiminen on kuin lisähappea, jota voimme varastoida elimistöömme tulevia koitoksia varten, ihan jokainen päivä.

Ei myöskään ole helppoa luopua niistä tutuista ja turvallisista rutiineista, joihin oman arkensa on saanut soviteltua. Omasta hyvinvointikuplasta on kivuliasta irtaantua. Silloin tällöin elämä myös itsessään kysymättä järjestää pakettimatkoja kuplattomaan maailmaan.

Ilkeää muutospelistä tekee aika. Tiedetään, että valtava aalto iskee päälle, mutta ihan tarkkaa ajankohtaa ei kukaan pysty kertomaan. Meneekö vielä vuosi vai viisi - vai puhutaanko kuukausista? Voidaan nähdä viitteitä ja havainnoida hetkiä, mutta aivan liian usein muutos on jo eteisessä, kun katsotaan ulos ja ryhdytään asettelemaan saappaita jalkohin.

Ahdistavan inhorealistista? Ehkä, mutta tärkeämpää kuin koskaan.

Pelastusta on turha kaivaa historiasta ja odottaa sitä takuuvarmasti tulevaa nousukautta, joka taas parantaa ja hoitaa kaiken - kunhan tässä tekohengitellään siihen asti. Jokaiselle toimialalle on tulossa liuta nälkäisiä haastajia eri puolilta maailmaa, joiden tavoitteena on disruptoida nykyinen liiketoiminta ja murtaa olemassa olevat lainalaisuudet.

Muutos lähtee pienistä puroista, muutoksista yksi prosessi ja ihminen kerrallaan. Vain sinä olet vastuussa omasta repustasi ja lisähapesta.







Kommentit

Suositut tekstit