Odotukset

Lomaltapaluu on näkyvästi esillä päivän otsikoissa ja vinkkejä töiden starttaamisesta jaetaan vuolaasti. Kesän aikana on nähty erilaisia näkemyksiä ja vääntöä siitä, kuinka monta viikkoa riittää palautumiseen. Oma tuntuma lomailuun on ollut täydellinen irtiotto työasioista heinäkuun ajan. Olen keskittynyt fiktion lukemiseen, reissailuun, ihan vain läsnäoloon sekä loma-arjesta nauttimiseen ilman isoja ennakko-odotuksia. Lopputulemana on ainakin toistaiseksi sisäinen mielenrauha.

Tieto lisää odotuksia


Olen pohtinut mikä erityisesti nykyisessä työelämässä uuvuttaa ja mitkä kaikki tekijät altistavat stressille niin töissä kuin töiden ulkopuolellakin. Käsillämme olevan tiedon määrä on valtava. Eikä ainoastaan se tiedon määrä, jonka pariin me itse ohjaudumme vaan myös kaikki se tieto, jolle osin tiedostamatta altistumme.

Meihin kohdistuu päivittäin hurja määrä sanoitettuja, mutta myös sanoittamattomia odotuksia. Töissä odotetaan lähes reaaliaikaista reagointia asiaan kuin asiaan. Puhelin ei juuri enää soi, mutta eri viestintäalustat tuuppaavat kysymyksiä, pyyntöjä, raportteja, lukuja, ajatuksia ja kommentteja.

Samaan aikaan, kun sähköinen työpöytä huutaa reagointia, on ehdittävä istumaan palavereissa luovasti ideoimassa ja innovoimassa yrityksen uutta suuntaa ja muotoiltava tulevaisuutta, sillä kulman takana jokaiselle yritykselle löytyy disruptoiva start-up valmiina haastamaan. On pystyttävä poimimaan kaikesta tietotulvasta se olennaisin niin tähän hetkeen kuin seuraaville 36 kuukaudelle.

Tieto yrityksissä on harvemmin järjestyksessä, joten pitäisi myös osata ohjata ja opastaa kaikille mahdollisimman yksinkertaiset polut oleelliseen tietoon. Sekä varmistaa, ettei porukka turhaannu ja tuntee työnsä merkitykselliseksi.

Me kaikki olemme myös medioita, joten odotukset kohdistuvat myös siihen, että meillä on oma sisältösuunniltelma ja -strategia omien ajatusten kirjaamiselle, jakamiselle sekä sosiaalisessa mediassa vaikuttamiselle.

Tasapainoisen elämän odotukset


Yksityiselämän puolella odotukset kohdistuvat mahdollisimman tasapainoiseen elämään. On mentävä ajoissa nukkumaan ja muistettava syödä tuhti aamiainen, ravitseva lounas sekä terveellinen illallinen. Muistettava liikkua monipuolisesti ja sykettä nostavasti 3-4 kertaa viikossa. Olisi hyvä välttää tai vähentää ruokavaliostaan ainakin sokeria, vehnää, maitoa, punaista lihaa, kahvin juontia puolen päivän jälkeen sekä alkoholin käyttöä.

Parisuhdeaikaa tulisi löytää myöhäisiltojen ulkopuolelta, jotta ei nukkumaanmenoaika viivästyisi. Huolehtia omista ikääntyvistä vanhemmista. Jälkikasvulle pitäisi varata mahdollisimman paljon läsnä- ja yhdessäoloa. Olla herkällä korvalla kuulemassa ja luoda luottamuksellinen suhde. Kannustaa harrastusten pariin ja rohkaista kokeilemaan uutta.

Kierrätys ja kiertotalous on enemmän kuin tätä päivää, jolloin vastuullisena on hyvä miettiä asumistaan, työmatkojaan, matkustamistaan sekä kuinka paljon muovipakkauksia ostaa ja miten ne kierrättää. Konmarittamalla olisi syytä käydä läpi niin kodin kuin sisäisen itsensäkin kaapistot.



Ja kaiken tämän keskellä olisi tärkeää elää juuri tätä hetkeä, sulkea huolet ja murheet pois mielestä, sillä huomisesta ei tiedä meistä kukaan.

Kommentit

Suositut tekstit