Muutos on aina tunnemyllerrys

Iso muutos elämässä ei tunnu useinkaan kovin kivalta.

Etenkään, jos ja kun, se tulee elämään odottamatta. Kaikki muutos pistää hetkeksi pään pyörälle ja arjen rutiinit uusiksi. Muutokseen liittyy aina erinäinen kirjo tunteita. Myös yllätystä ja hämmennystä.  

Negatiivisesti koettavaan muutokseen liittyy myös vastustusta. Sekä surua ja kaipuuta. Mausteena on usein mukana ripaus kiukkua sekä häpeää. Muutoksen läpikäynti on henkinen prosessi, mikä sisältää useita eri mittaisia vaiheita alkuhämmennyksestä uusien rutiinien ja tapojen hyväksymiseen.

Ja muutoksen läpi eläminen vie hurjasti energiaa. Sillä uuden oppimiseen menee aikaa ja uudet tavat muuttuakseen rutiineiksi vaativat todella paljon toistoa.Työelämässä aikaa on vaan harvoin riittävästi tarjolla, etenkään suunnitelmallisesti tehtävään muutokseen. Muutosta on paljon yksinkertaisempi hoitaa ja johtaa organisaatiokaavioiden kautta kuin yksittäisten työntekijöiden kokemusten kautta.


Niin paljon kuin muutosten ja murroksen keskellä kaivataankin johdon vahvaa strategista näkemystä ja suuntaa, ei voida ohittaa inhimillisiä muutoksen synnyttämiä tunteita ja niiden vaikutuksia. Sillä tunteet kulkevat mukanamme ja heijastuvat tekemisemme ja sanomisemme läpi. 

"Koska muutos on yrityksen uusi normi, niin myös muutokseen liittyvien tunteiden ymmärtäminen pitäisi olla normiarkea."

Tunteet eivät voi elää omaa irrallista elämäänsä. Esimiehet ovat ratkaisevassa asemassa tukemassa, kuuntelemassa ja kannustamassa muutoksen yli kohti taas seuraavaa myllerrystä. Ratkaisevaa on myös, saadaanko organisaation jäsenet tukemaan muutoksen keskellä toinen toisiaan. Kysymään työn arjessa, mitä kuuluu ja kuinka voit.

Jos yrityksessä vallitsee avoimuuteen ja luottamukseen perustuva kulttuuri, voidaan koko henkilöstö ottaa mukaan tulevaan muutokseen jo ihan ensimetreiltä. Tällöin muutos ei tulekaan henkilöstölle isona yllättävänä ja tuntemattomana möykkynä jostain ulkopuolelta tai ylhäältä, vaan heillä on mahdollisuus olla osa muutosta ja ymmärtää myös syitä muutoksen takana.

On helpompi myös ohjata omaa energiaa uuteen, kun ymmärtää, miksi on niin ratkaisevaa tehdä asioita toisin. Tällöin ei myöskään tarvitse jäädä tunteidensa ja pelkojensa kanssa yksin. 

Kommentit

Suositut tekstit