Luottamus

Kaikki lähtee luottamuksesta. Jokaisessa kohtaamisessa. Uskallanko luottaa tuohon ihmiseen, onko hän sitä miltä hän näyttää, ajatteleeko hän niinkuin hän kertoo ajattelevansa? Luottamus on elinehto sille, että kaksi ihmistä voi kohdata tasavertaisina ja avoimina, ilman suojia ja kuoria.

Luottamuksen ensihetket. Ensimmäinen tapaaminen uuden ihmisen kanssa on täynnä kaikenlaisia tunteita ja äänettömiä kysymyksiä. Vastaako ihminen ennakko-odotuksiani, mitä hän sanoo ja vastaavatko sanat kaikkea sitä sanatonta viestintää, jonka vastaanotan? Jännittääkö hän, entä kuuleeko ja keskittyykö hän siihen mitä minulla on sanottavaa?

Joskus luottamus syntyy ensimmäisestä katseesta ja kosketuksesta – tuntuu kuin olisi tunnettu aina. Joskus taas luottamuksen syntyminen vaatii useamman kohtaamisen ja tunnustelun. On myös tilanteita ja kohtaamisia, jolloin luottamusta ei vain synny, vaikka halua olisikin.

Luottamus synnyttää kauppaa ja pitää asiakassuhteita yllä. Tunne siitä, että voin luottaa kumppaniin, joka pitää puoliani ja jonka puoleen voin kääntyä myös vaikeammissa asioissa. Vahvan ja pitkään kestäneen luottamussuhteen väliin on vaikea päästä. Vahva luottamussuhde kestää myös inhimillisiä erehdyksiä ja vahinkoja, mutta ei koskaan tahallisesti välinpitämättömyydestä tai ilkeydestä syntyneitä virheitä.
Harva asia tuntuu niin kipeältä kuin luottamuksen menettäminen ja pettäminen. Se tunne, kun jotain menee parantumattomasti rikki.
Pettymys - vahva ensimmäinen tunne siitä, että rohkenin luottaa ja nyt kävikin näin. Itsesyytös siitä, että en ollut tarpeeksi hereillä ja valveilla ja saan nyt maksaa siitä. Voinko ja pystynkö luottamaan enää koskaan tuohon ihmiseen uudestaan. Luottamuksen voi elvyttää, mutta se ottaa aikaa ja palaa harvoin täysin enää ennalleen.

Luottamus on yksi suurimmista kunnianosoituksista, mitä voit toiselta ihmiseltä saada. Siksi sitä kannattaa vaalia ja kohdella kaikella sen vaatimalla kunnioituksella.


-johanna

Kommentit

Suositut tekstit