Rohkeus

Alati muuttuva maailmaa kaipaa rohkeutta. Rohkeita ajatuksia, rohkeita tekoja sekä rohkeita yksilöitä - ihmisiä, jotka pystyvät kyseenalaistamaan vallalla olevat ajattelumallit sekä tavat ja rutiinit toimia. Rohkeutta on aina arvostettu. Rohkeat henkilöt ovat erottuneet kautta historian. He ovat saaneet äänensä esiin sekä ihmiset ajatustensa ja tekojensa taakse - niin hyvässä kuin pahassakin.
 
Olen pohtinut viime viikkoina paljon rohkeutta. Rohkeutta kun on niin monen tasoista. Väitän, että silti yksi vaikeimmista rohkeuden tasoista, on kyseenalaistaa omat vakiintuneet ja urautuneet ajatuksensa sekä autopilotoinnille hujahtanut arkensa niin vapaalla kuin työssäkin. Meihin kaikkiin sisäänrakennettu turvallisuuden tunne pidättelee usein meitä niissä hetkissä, kun pitäisi jo rohkeasti hypätä ja luottaa ilmavirtaan sekä varjon aukeamiseen.
 

 

Rohkeus ja elämän viisaus

 
Mistä rohkeutta ammennetaan ja missä se syntyy?  Elämämme polun eri kokemukset ja tapahtumat vaikuttavat suuresti siihen, uskallammeko ja rohkenemmeko tehdä arjestamme tai työelämästämme oman näköisemme. Kannamme sisällämme suuren määrän rohkeutta sekä elämän syvällistä viisautta. Kunhan vain kuuntelisimme tarkemmin tuota viisauttamme.
 
Työyhteisöissä sanottamattomat tai sanoitetut säännöt ja toimintatavat pakottavat turhan usein ennalta määriteltyihin rooleihin ja kaavoihin ja saattavat lukita rohkeutemme ja sisäisen viisautemme kokonaan pois työkäytöstä. Tämä puolestaan ajaa sisäiseen ristiriitatilanteeseen niin kutsutun työminän ja sen ainoan oikean minän välillä ja vaikuttaa valtavasti siihen, kuinka paljon potentiaalistamme annamme työhömme.
 
Pitkään on Suomessa riittänyt, että kulkee lähes valmiiksi suunniteltua ja tasoitettua reittiä päiväkodista, koulujen ja ammattiopintojen tai korkeakoulujen kautta ammattiin, joka määrittelee arkemme aikataulut ja työuramme seuraaviksi vuosikymmeniksi.
 
Uskon, että tulevaisuudessa yhä harvempi meistä asiantuntijoista tulee tekemään vain yhden koulutuksen tai ammattinimikkeen alla töitä. Digitalisaatio, tekoäly ja uudet teknologiat muuttavat ja muokkaavat tapojamme viestiä, vaikuttaa sekä työskennellä.
 
Yhä tärkeämpää tulee olemaan jatkuva oppiminen, yhdessä tekeminen  erilaisten alustojen ja ekosysteemien kautta sekä kokonaisvaltainen ymmärrys siitä, mikä asia vaikuttaa mihinkin ja millä aikataululla.

 

Millaista rohkeutta vuosi 2018 tulee vaatimaan?

 
Vuosi 2018 olisi hieno muistaa vuotena, jolloin:
 
  • Ymmärrettiin inhimillisyyden ja ihmisten keskinäisten kohtaamisten vahvuus ja voima. 
  • Nähtiin kaikilla toimialoilla ennätysmäärä uudenlaisia ja ennakkoluulottomia ideoita ja ajatuksia - ideoita ja ajatuksia, joita ei tyrmätty heti alkuunsa, vaan joille annettiin mahdollisuus menestyä.
  • Annettiin ja otettiIn aikaa kuuntelulle, ajattelulle ja ymmärrykselle sekä ennen kaikkea näistä kaikista oppimiselle.
  • Kannustettiin, tuettiin, sparrattiin ja autettiin.
  • Oltiin ylpeitä eikä kateellisia toisten menestyksestä.
 
 
<3 Johanna

Kommentit

Suositut tekstit