Kuinka pitkään asiantuntijuus on voimassa?

On hienoa olla kuulemassa ja tavata todellinen osaajaa ja asiantuntija. Ihminen, jonka silmissä palaa aito innostus ja lapsenomainen uteliaisuus asiaansa. Syvällinen ymmärrys, kokemus sekä taito esittää asiansa niin, että innostus ei ainoastaan välity vaan se myös tarttuu vastaanottajaan. Saman tunteen tavoittaa lukemalla todellisen asiantuntijan kirjoittamaa tekstiä, joka oivalluttaa, opettaa sekä vakuuttaa.




Käynnissä oleva välillä varsin tiukkasanainenkin keskustelu asiantuntijoista ja valeasiantuntijoista mietityttää. Miten tässä ajanhetkessä määritellään minkäkin alan oikea asiantuntija? Kuinka pitkään valmistumisen jälkeen asiantuntijuus on voimassa? Onko pitkäaikainen kokemus alalta enää tae ajantasalla olevista taidoista? Mistä saadaan Suomeen uudenlaista ja erilaista ajattelua?


Jos kyse on lääkäreistä, lentäjistä tai lakimiehistä, valeasiantuntijuus tulee ilmi varsin nopeasti. Toisaalta kaikkien alojen digitalisoituessa myös lääkärien, lentäjien kuin lakimiestenkin päivittäinen osaaminen ja kanssakäyminen asiakkaiden kanssa joutuu koetukselle.


Ratkaisevaa on raadollisen rehellinen kyseenalaistaminen sekä asenne omaa osaamista kohtaan - ovatko taitoni ja tietoni ajatasalla kaikista omaa alaani koskevistä relevanteista muutoksista?


On oltu huolissaan siitä, että sosiaalisessa mediassa eniten ääni- ja palstatilaa saavat ne ekstrovertimmät ja äänekkäimmät yksilöt, jotka rakentavat henkilöbrändiä ja väittävät olevansa jonkun tietyn alan asiantuntijoita kuitenkaan olematta sitä oikeasti.


Itse näen, että on ihan turha olla huolissaan kenenkään todellisesta osaamisen tasosta. Valeasiantuntija voi huijata osaamisellaan asiakasta kerran, mutta todella harvoin enää toista kertaa. Ja pienessä maassa sana epäammattimaisuudesta kiertää erittäin nopeasti.


Enemmän olen huolissani alakohtaisista kapeasta katsantokannasta ja asiantuntijoiden lokeroinnista. Samaan aikaan, kun ymmärretään, että erilaiset taustat ovat rikkaus ja voimavara yritysten kehittymisessä ja liiketoiminnan kasvattamisessa, haetaan osaajia vain ja ainoastaan useamman vuoden työkokemuksella ja usein vain juuri siitä samasta alasta ja tehtävästä. Tämä on turvallista sillä hetkellä, mutta kuinka pitkään?




Tuntuu hurjalta, että ei palkata henkilöitä heidän tulevaisuuden valmiuksiensa vuoksi vaikka kukaan meistä ei pysty sanomaan miltä toimiala näyttää vuoden tai kahden päästä.


Suomessa on todella vaikea siirtyä palkkatyöhön täysin toiselle toimialalle, vaikka intoa, draivia ja kiinnostusta alaa kohtaan löytyisi. Usein siirtyminen toiselle toimialalla tapahtuukin yrittäjyyden kautta. Yrittäjänä saat ihan itse päättää minkä alan asiantuntijuus sinussa asuu. Tällöin kannat kaiken kattavan riskin siitä, että asiantuntijuutesi myös kantaa ja tuo leipää pöytään.



Kommentit

Suositut tekstit